Att föda upp engelska settrar

Att ha en hunduppfödning kräver en hel del ansvar. Dessutom måste man ha ganska mycket kunskaper om den ras man vill föda upp och om hundar överlag. Om man vill föda upp engelska settrar till exempel bör man ha lite koll på vad rasen används till.

Vad används settern till?

I dag används den engelska settern till sällskap och den förekommer också inom olika hundsporter som agility, lydnad och hundutställning. Hunden förekommer också inom avel. En engelsk setter används också ofta inom jakt. Det är en stående fågelhund. Den används alltså främst till att jaga skogs- och fälthöns som järpe, fasan och ripa.

Ha koll på rasens standard

Oavsett vilken ras man vill föda upp är det klokt att ha koll på den standard som gäller för rasen. Det är speciellt viktigt om man vill satsa på att föda upp hundar som också lämpar sig för utställning. När det gäller engelska settrar bör de vara medelstora och ha en relativt muskulär kroppsbyggnad. Deras kropp ska vittna om snabbhet. Pälsen bör vara vit i grundfärgen och ha fläckar i mörkare bruna samt svarta nyanser.

Uppfödning och ekonomi

När man föder upp engelska settrar eller andra raser behöver man ha koll på ekonomin. Det kostar en hel del pengar att föda upp hundar och dessutom kan man drabbas av oförutsedda utgifter. Man kan inte tro att man ska kunna tjäna stora summor på uppfödningen utan i regel går inkomsterna relativt jämnt med utgifterna.

Välj rätt valpköpare

När man ska sälja valpar som uppfödare är det klokt att tänka på att man verkligen kontrollerar köparen noga. Det allra första man bör ha koll på är om valpköparen har djurförbud. Om så är fallet får denna inte ha djur och då bör man inte heller sälja en valp till personen. Man bör också kolla upp om köparen har några tidigare kunskaper och erfarenheter om hundar. Köparen måste kunna kontrollera setterns temperament även när hunden växer upp. Det kan också vara bra att ta reda på vad valpens köpare vill använda hunden till. På så sätt kan man enklare para ihop rätt valp med rätt köpare.

Viktigt att ha koll på

Man måste också ha koll på att man har rätt försäkringar till sina hundar i uppfödningen. Om man inte har en försäkring på en dräktig tik och den plötsligt behöver ett kejsarsnitt kan kostnaden snabbt överstiga 30 000 kronor och den summan kan bli svår att betala.