Träna hunden själv eller gå på kurs

Alla hundar behöver tränas. Sedan kan man välja att lägga ner mer eller mindre tid på träningen. Det beror helt enkelt på vad man vill göra med sin hund. En sällskapshund som man inte ska tävla med i någon hundsport behöver i regel inte lika mycket träning som en tävlingshund. Men vad kan vara bra att veta om man ska träna hunden själv och vad är bra att veta om man vill anlita en hundtränare?

Att träna hunden på egen hand

Det finns flera enkla övningar som man kan börja med när man ska träna sin hund. Många av dem kan till och med användas på valpar så länge man har lite koll på att valpen inte far illa av träningen.

Vad man ska undvika under träningen

För att träningen ska bli lyckad gäller det att hunden tycker att det är roligt. Det kan därför vara klokt att avbryta träningen när det går som allra bäst. Under tiden man tränar hunden gäller det att man har en mjuk hand. Hunden får inte bli slagen bara för att den inte förstår vad ägaren menar.

Att gå på kurs med hunden

Oavsett om man har en ung eller äldre hund finns det möjlighet att gå på kurs med den. Ofta anordnar brukshundsklubbar runt om i landet olika valpkurser, lydnadskurser, agilitykurser och mycket annat. Då får man som hundägare lära sig mer om hur man tränar sin hund inom kursens område. Man får själv göra olika saker med hunden och det här stärker bandet mellan ägare och hund ordentligt. Om man känner sig lite osäker på att träna hunden helt på egen hand kan kurserna vara bra alternativ. Då får man hjälp med det som behövs och så kan man träna lite själv mellan de olika träffarna.

Anlita en hundtränare

Om man har en väldigt aggressiv eller svårhanterlig hund som man inte riktigt kan hantera är det ofta bättre att anlita en hundtränare som tar över träningen av hunden helt eller delvis. Hundtränare har stor erfarenhet av olika sorters hundar och ibland kan man bli mycket hjälpt av att någon annan tar över träningen och hanterar hunden. Om hunden förlorat respekten för sin ägare kan det här vara väldigt bra. En hund som inte har respekt kan bli farlig och svår att hantera om man inte har full koll på vad man gör.

Olika sorters belöningar

När man tränar med hunden är det bra att ha lite olika belöningar att ge. Vissa använder godis, andra en leksak medan en tredje använder klicker. Det gäller att prova sig fram.