Olika saker att träna hunden i

När det gäller hundsport finns det en hel del olika grenar man kan vara aktiv inom. Det krävs dock inte att man tävlar i en gren bara för att man tränar hunden inom det. Att träna hunden i att söka kan till exempel vara bra om en familjemedlem kommer bort. Då kan man snabbt leta reda på den personen. Att träna olika grenar kan också vara roligt som tidsfördriv både för hunden och för dess ägare.

Lydnad

Alla hundar bör ha en bra grundlydnad, det kan man inte komma ifrån. Hunden behöver kunna enkla saker som att komma när man ropar på den. Det handlar helt enkelt om säkerhet. Om man ska kunna släppa hunden lös måste den lyssna på sin ägare och dessutom måste man lita på att den kommer om man ropar på den. Om man så vill går det också att utveckla lydnadsträningen och det går också att tävla i lydnad. Då kan det handla om att hunden ska kunna saker som fot, stanna på distans och en hel del annat.

Agility

Agility går ut på att hunden ska ta sig igenom en hinderbana tillsammans med sin förare. På banan finns hopphinder, balanshinder, slalom, längdhinder, tunnlar och mycket annat. Det handlar om att ta sig igenom banan så snabbt som möjligt, men samtidigt med så få fel som möjligt. Fel får man till exempel om hunden river ett hinder eller om den missar ett kontaktfält på ett balanshinder.

Spår och sök

Många hundar tycker om att spåra och söka. Det är en medfödd färdighet som man kan ha stor nytta av. Man kan till exempel lära hunden att söka efter försvunna personer. Man kan också lära den att till exempel hitta kantareller, mögel eller vägglöss. Man måste börja med att lära hunden att uppmärksamma vissa dofter och när hunden lägger märke till dem är det dags att belöna den. Man kan sedan göra spåren allt svårare. Till slut kan man låta ett barn eller en annan person och gå ut i skogen och gömma sig. Genom att låta hunden lukta på något som tillhör personen kan hunden sedan leta reda på den låtsas-försvunna personen.

Livräddning

Många hundar kan också användas för livräddning. Det handlar framför allt om livräddning i vatten. Hunden ska då tränas i att till exempel bärga en person till land. Det krävs i regel att hunden är ganska stor och vältränad för att den ska orka med arbetsuppgiften. Träningen går ut på att lära hunden att inte tveka för vatten. Hunden ska kunna kasta sig rakt ut, även i okända vatten för att rädda nödställda. Det här kan vara väldigt bra att träna med hunden om man har mindre barn, eller om man ofta går och badar på egen hand.